• Bij periodiek beleggen kun je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag opzij zetten en in een indexfonds stoppen.
  • Het voordeel is dat je automatisch middelt tussen perioden waarin beurskoersen hoog of juist laag staan.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis laat zien dat dit verrassende resultaten kan opleveren.

ANALYSE = Een aantrekkelijke wijze van beleggen is periodiek beleggen, bijvoorbeeld met inkomen dat je maandelijks opzij weet te zetten. Het liefst doe je dit geautomatiseerd en zoveel mogelijk emotieloos.

Periodiek beleggen zorgt ervoor dat je automatisch middelt tussen perioden waarin aandelenkoersen hoog of juist lager staan. Aangezien je steeds een vast bedrag per maand inlegt, koop je minder aandelen wanneer de koersen hoog zijn en juist meer wanneer de koersen laag zijn.

Stel dat je je maandelijks 240 euro in een indexfonds belegt. En veronderstel een drietal scenario’s zoals hieronder. De koersscenario’s voor een periode van vijf maanden zijn extreem maar dat is om de voordelen van periodiek beleggen duidelijk te maken. Houd je rekening met een met een langere beleggingshorizon van bijvoorbeeld tien jaar, dan zijn de scenario’s hieronder zo extreem niet eens.

Drie scenario’s voor periodiek beleggen

In scenario A is achtereenvolgens sprake van de volgende vijf koersen: 20 euro, 40 euro, 40 euro, 60 euro en 60 euro. Veel beleggers zien dit als een ideaal scenario: koersen die stijgen of in ieder geval niet dalen.

Omdat je iedere maand 240 euro belegt, koop je in dit scenario in de eerste maand twaalf aandelen, in de tweede maand zes aandelen, enzovoorts Na vijf maanden heb je 32 aandelen in bezit.

In scenario B springt de koers stevig op en neer en noteert deze aan het einde van de periode op slechts de helft van die van scenario A. Het koersverloop in scenario B is als volgt: 20 euro, 30 euro, 20 euro, 10 euro en 30 euro.

Scenario C is het rampscenario. Stel je voor met beleggen begonnen te zijn net voor de aanslagen van 11 september 2001 of juist aan het begin van de pandemie. In dit scenario is de koers aan het einde van de periode net weer terug bij af. De koersontwikkeling in scenario C: 20 euro, 10 euro, 5 euro, 10 euro en 20 euro.

Welk scenario kies je?

Menig belegger kiest voor zijn of haar beleggingen ongetwijfeld voor scenario A, met koersen die stijgen of tenminste niet dalen. En wie met beleggen begonnen is aan de vooravond van scenario C stopt er heel wel mogelijk al vlot weer mee. Maar of dat verstandig zou zijn is nog te bezien.

In scenario A had je gedurende de vijf maanden 32 aandelen gekocht. Aan het einde van de periode staat de koers op 60 euro dus samen zijn ze dan goed voor 1.920 euro.

In het volatiele scenario B had je 64 aandelen kunnen kopen, het dubbele aantal vergeleken met scenario A. Aangezien de koers aan het einde van de periode nu 30 euro bedraagt (de helft van die van scenario A) is je belegging ook in dit geval 1.920 euro waard.

In scenario C, het rampscenario, had je in de vijf maanden 120 aandelen kunnen kopen. En tegen de koers van 20 euro zijn deze dan goed voor 2.400 euro, oftewel het meest van allemaal. Een sterk schommelende index of een zich ontvouwend 'rampscenario' is in geval van periodiek beleggen lang niet zo ongunstig als in eerste instantie dikwijls verondersteld.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.